Medlemslån
Medlemslån är fackföreningsrörelsens sätt att tjäna pengar på sina medlemmar, utöver ordinarie fackföreningsavgift. Ett medlemslån är ett särskilt förmånligt privatlån, som tagits fram av en fackförening i samråd med vald bank.
Fackföreningar erbjuder ofta – men långt ifrån alltid – förmånliga blancolån till sina medlemmar – så kallade medlemslån. Den som är medlem i en sådan fackförening – och i övrigt uppfyller kriterierna för lånet – kan ansöka om ett medlemslån hos sin fackförening. Ofta kräver fackföreningen att du varit medlem i en viss tid, för att undvika att få medlemmar som enbart är ute efter lånen.
Fackföreningen inte kreditgivare för medlemslånet
Tänk dock på att fackföreningen inte är kreditgivare för själva lånet. Lånegivaren är istället den bank som fackföreningen ingått avtal med. Således är det banken som sist och slutligen beviljar – eller avslår – en ansökan om medlemslån. Större fackföreningar som LR, Lärarförbundet, Kommunal, Sveriges ingenjörer och Vårdförbundet har utarbetat dylika avtal med etablerade banker.
Medlemskap i facket ger ansökningsrätt
Det bör åter betonas att fackligt medlemskap är ett av villkoren för att få ansöka om medlemslån. Övriga villkor för medlemslånet bestäms av banken som står bakom krediten – inte av fackföreningen. För ytterligare information om medlemslånet bör du således kontakta banken som din fackförening har avtal med. Detsamma gäller om du vill överklaga en låneansökan som fått avslag.